miercuri, 16 decembrie 2009

DECIZII...



Parasind pentru ceva vreme sfera glamour infatisata pana acum,vreau sa-mi indrept atentia catre o problema delicata,cu care se confrunta numeroase femei din Romania.
Decizia de a da nastere unui copil in propria tara.
Vorbeam recent cu un prieten si se arata cel putin surprins de ideea mea pe care inca o sustin cu inversunare:"Prefer sa infiez un copil,de care sa apuc sa ma si bucur,decat sa mor pe masa de operatie,inconjurata de medici sfidatori si incompetenti!"
E adevarat ce spunea si el.Ca sunt atatea femei care cheltuiesc averi pentru a putea avea un copil.Insa majoritatea tratamentelor se fac inafara tarii,in locuri unde personalul este mult mai atent la modul de exprimare,felul de a se purta.Unde acele femei sunt sustinute si incurajate sa-si duca visul la bun sfarsit.
Insa in Romania?
In Romania lucrurile nu stau nici pe departe asa.Fiecare doctor se uita la tine cu ochi intrebatori daca nu ii oferi cate ceva pentru fiecare serviciu pe care il face.Spun serviciu pentru ca acele persoane asa se poarta.De parca nu ar fi in spitale pentru a salva vieti,ci pentru a-si suplimenta veniturile de pe urma bietilor prosti aflati in suferinta.
Cand am ajuns in aceasta situatie jalnica?Cine stie?
Dar mai jalnic mi se pare sa ne complacem in ea.
E normal sa moara femei pe masa de operatie fiindca soarta nu a fost atat de darnica,incat sa le scoata si lor un IRI in cale?
E normal ca atunci cand CHIAR este nevoie de o operatie de cezariana,ochii intrebatori sa apara iar de dupa colt?E atat de usor de acum de intuit ce se intampla daca nu ai banii...
Usor de intuit si scandalos in acelasi timp.MOARTEA e singura solutie pentru femeile care au luptat atat pentru a savarsi cel mai frumos act din lume?Trebuie sa ajungi sa mori pentru ca nu ai banii necesari sa platesti ATUNCI o operatie cezariana ce are un pret OBSCEN DE MARE pentru conditiile existente?
Asa se pare.
Ce raspuns au medicii la rugamintile femeiilor ce se chinuie in acele momente?
-Taci si nasti acolo!Cand ti-a tras-o barbatu' nu te-a durut,nu?
DA!Raspunsul unor persoane ce au depus un juramant.Al unor oameni ce au venit pe lume datorita FEMEILOR,MAMELOR LOR.
Unde e minimul respect pe care ar trebui sa il aiba?
Nu mai este.S-a pierdut de multprintre teancurile de bani murdari ce ii tot pretind.
Si atunci,ce m-ar incuraja sa dau nastere unui copil intr-o astfel de tara?
NIMIC deocamdata.Asta nu inseamna ca acel copil nu va exista.Dimpotriva!
Insa,vedeti voi,eu una consider ca respectul e ceva ce inveti de mic si cultivi pe parcurs.Si doresc sa il ofer copilului meu inca din primele ore de viata.
Spunea cineava ca, cel mai bun cadou pe care il poti face copilului tau e sa-i oferi cetatenie americana.Si acum inteleg mai bine ca niciodata ca avea mare dreptate.
Pentru ca inainte de toate,trebuie sa invatam nu sa pretindem,ci sa oferim.

0 comentarii: