miercuri, 27 mai 2009

DISPARITIE PRIN...INCURAJARE











Ii vedem zi de zi pe strada.Ne lovim de ei,ne agaseaza cu rugaminti,sau asteapta in tacere un semn al bunavointei noastre.
CERSETORII,despre ei este vorba.Acele personaje atat de "pitoresti",al caror numar creste parca de la zi la zi.
Sunt peste tot,incepand de la coltul blocului unde stai,pana la parcarile ce gazduiesc masini luxoase.Copii(in compania animalelor,mai nou),barbati ce isi contorsioneaza mainile si picioarele in fel si chip(poate poate se milostiveste cineva de ei),batrani(cel mai probabil ajunsi acolo din neputinta de a se intretine singuri.Si cum neputinta lor reprezinta un prea mare deranj pentru familii...De ce sa nu fie strada o alternativa?)
TRIST!Dar asa este.
Paradoxul incepe insa de la comportamentul trecatorilor.Deranjati teribil in unele cazuri de insistenta unor cersetori,aceleasi persoane uita cu mare usurinta de principiile lor atat de categorice si se lasa induiosati la vederea altora.
Se aud atat de des replici de genul:
-Du-te la muncit,nu la intins mana!
Si atunci ce ar trebui sa mai intelegem?Ca buni de munca sunt doar cei care nu reusesc sa atinga coarda sensibila?
Pana la urma,cati dintre cei care lasa ceva cersetorilor(desi ar vrea sa-i vada disparuti pe toti de pe fata pamantului) se gandesc la faptul ca ei sunt de fapt cei care ii ajuta sa se inmulteasca atat de usor?
Cu siguranta v-ati confruntat macar o data pana acum cu cazuri in care ORBUL vedea ca prin minune,SCHIOPUL mergea fara probleme,MUTUL vorbea...Si cate si mai cate exemple nu s-ar putea da in acest caz.
Si totusi...BANII mai scapa din buzunare catre toti cei tocmai mentionati.
Si sa mai dispara?
Urmaream cu cateva luni in urma un reportaj cu privire la acest subiect.Ce mi-a fost dat sa aflu?
-unii cersetori ajung sa obtina INTR-O ZI,echivalentul UNUI SALARIU MINIM PE ECONOMIE.In conditiile in care sunt plasati intr-o zona buna.(EXACT-PLASATI).Pentru ca unii inocenti mai cred ca "bietii oameni" ajung in respectivele locuri din senin.Teritoriile sunt extrem de bine impartite.Si cu putin spirit de observatie puteti descoperi cum la cativa metri de cersetor,sta si cate un "supraveghetor".
Nimic nu e intamplator si de aceea,de multe ori,hainele si alimentele,aduse cu buna intentie,de altfel,sfarsesc prin a fi aruncate la cosurile de gunoi.BANII INTERESEAZA!Bani care nici macar nu ajung la provocatorii de mila,ci la "omul din umbra".
In cazul nefericit in care vreun batran ajunge pe un teritoriu deja ocupat,nu mare va fi perioada de timp pana cand acesta va fi eliminat prin orice metoda.Intrusii nu-si au locul in afacere.Pentru ca pana la urma toata aceasta "poveste" este o mare si prospera afacere cladita pe spatele credulilor.
-un alt exemplu frapant din acel reportaj(de parca primul nu ar fi fost de-ajuns)...CERSETORUL CU LOCUINTA SI CONT IN BANCA.Motivul pentru care ar practica o astfel de "meserie"?Dorinta unui trai mai bun la batranete.Siguranta ca nu vor mai trebui,macar atunci,sa mai intinda mana la cineva.Majoritatea celor care fac parte din aceasta categorie sunt persoane abandonate de familie,sau care nu mai au vreo cunostinta.
Stateam apoi si ma intrebam...Cat de avantajos mai este sa lucrezi in Romania?Cand unii ajung sa stranga cu atata usurinta sume ce merita a fi depuse in conturi bancare.Bani pentru care unii muncesc o viata,cate opt sau mai multe ore pe zi,folosindu-si creierul.
Si totusi,toate sumele sunt stranse TOCMAI de pe urma lor.A truditorilor sensibili la...aspecte sensibile.Si in acelasi timp dornici de disparitia acestei "deranjante specii"-cersetorii.
CINE I-A MINTIT CA INCURAJAND CERSETORIA,O VOR FACE SA DISPARA?
Dar numai ei stiu(probabil) raspunsul.
O simpla sugestie ar fi ...SCHIMBAREA!




2 comentarii:

Adrian spunea...

atata timp cat se scoate bani multi din asta ei nu vor renunta la cersit, deasemenea sunt si organizatii de persoane interlope care pun acesti oameni la cersit, si scot bani mai multi decat daca ar munci

ThunderSS spunea...

Un alt punct de vedere :
-Se spune ca la inceputul omenirii primele meserii practicate au fost : cea de cersetor si cea de curtezana. Cersetoria este o meserie orice i-ai face. Da, este chiar o industrie, cu ramuri specifice, cu manageri, cu directori de filiale...si ...ceea ce cred ca e cu adevarat interesant nu este ceva national. -Cred ca exista un sindicat la un nivel mult mai mare, poate chiar au intemeiat globalismul. Sa nu uitam ca ne confruntam cu cersetorie condusa de romani in alte state ale UE si nu numai. De ce nu ar fi acei romani dirijati de catre o persoana din tara noastra sau nu...care sa presupunem ca apartine unui cerc al cersetorilor la nivel mondial.
-Exista zicala : dau un ban pentru gandurile tale. De obicei era adresata cersetorilor, cei mai buni spioni, cei mai rapizi curieri, baza unui adevarat serviciu secret, de catre diverse persoane dispuse sa afle informatii contra unei anumite sume.
De ce asa ceva nu s-ar fi mentinut si in ziua de azi si ar fi calatorit odata cu expansiunea "civilizatiei" insa mentinand traditiile intr-ale cersitului?
-Exagerez? Nu. Eu unul nu cred.
Asadar cand va uitati la un cersetor, nu va uitati doar ca la un om aflat in disperare. El e un muncitor, care isi primeste salariul, mizer ce-i drept, el poate fi un informator desavarsit sau o acoperire pentru multe, multe alte actiuni.
- De ce sa dispara?
- Sincer, avem nevoie de ei, din cel putin 3 puncte de vedere:
1. Raportat la imagine, aceea de mizerie, sa ne amintim ceea ce in(n+1)obileaza de fapt...munca. ( Sarcasm )
2. Sa incercam sa nu uitam de batranii nostri si de copii nostri, sa nu ii lasam pe mana mafiei. ( Groaza )
3. Fiecare vrem pentru o secunda sa ne scuzam pacatele, iar acel banut aruncat ne da, cel putin pe moment, impresia ca am facut o fapta buna. ( Patetic )
-Mai vreti motive? Cautati, nu vor intarzia sa apara.
- E inuman, o meserie murdara, ce implica sclavie, prostitutie, batai, schingiuiri si asa mai departe. Vina e a noastra, la fel cum si imposibilitatea de a o face sa "dispara".

Sfat : urmariti filmul Slumdog Millionaire. Exista acolo o scena, aceea cu "dresajul", educatia. Ganditi-va ca este cosmetizata. Oare cum arata adevarul?

Pace.